Om oss

Gittes Tygkälla/ Gittes Stuvkälla AB startade 1977 och har funnits i nuvarande lokaler i Rinkaby sedan 1989. Med generationsskifte så är företaget familjeägt och drivs i regi av Sofia.

Vi är numera sedan några år Auktoriserade återförsäljare av Bernina symaskiner och har förutom tyger, sybehör nu även symaskiner och egen verkstad för att ge din den bästa servicen och tack vare att alla medarbetare är sykunniga kan vi försöka ge dig de bästa förutsättningarna för en bra syupplevelse!

GITTES SORTIMENT

På våra idag 700m2 tygbutik finns ett stort sortiment med det mesta inom tygvärlden.

Tyger

Gardintyg – Här har vi många olika kvalitéer, både enfärgat och många många olika mönstrade, både barnmönstrade, till offentlig miljö, för hemmet och retro.

Heminredningstyg – Här finner man lite grövre tyger, en del möbelklassat som randigt enfärgat, mönstrat. Det finns sammet, canvas, markisväv mm

Möbeltyg – Här har vi olika möbelklassade tyger med många olika stilar. Det finns Stilmöbeltyger, enfärgat, mönstrat, möbelskinn(fuskskinn) m.m.

Lin – Här finns tyger med lin, lin/bomull,

Ylle - Här finns tyger som helylle, yllebandade tyger, fuskpäls och teddy

Fest – Här vi har glittertyger som paljett, organza, taft, satin/duschess, spets, tyll, brudtyll, krossad plysch m.m.

Brudtyger – Här vi har siden, brudsatin, broderade tyger, gepyrspets samt många finns brudtillbehör

Bastyger - i form av olika trikåer finns i en avdelning. Här hittar man Gittes ”egna” färger och tyger som finribb, singeljersey, piké, jogging, stretchfrotté, plysch/velour. (Vad de olika trikåerna/jerseytygerna innebär vill vi berätta mer om i materialläran som kommer att uvecklas av oss framöver)

Barn – Här vi har stort sortiment på barnmönstrade trikåer med många ny mönster samt tryckta vävda tyger, plastad frotté etc.

Fritidstyg -  Här har vi såsom bävernylon, vindpoplin fleece etc.

Lakansväv & Quilt - Här har vi dels vanlig allväv, men även ett mycket stort sortiment av amerikansk lappteknikstyger till patchwork och quiltning.

Jeans – Här har vi jeans, skinn och mockaimitation även quiltat foder

Fodertyg - Här hittar du tyger för att fodra kläder så som kavaj, kjol, klänning m.m

Utöver tygerna har vi även det mesta inom tillbehörsvärlden ocskå. 

Tillbehör

Band - Vi har band så som kantband, resår, möbelband, spets, satinband, snodd m.m

Knappar - Vi har miljontals knappar i våra lager i alla dess färger. Vi har även tryckknappar, jeansknappar, skinnknappar, träknppar m.m

Mönster - Vi säljer mönster från de stora mönsterbolagen Burda, McCalls, Buttericks, Vouge, New Look, Ottobre som vi har lager på hemma. Vi har även del av sortiment av Minikrea och Simplicity beställningsmönster.

Övriga tillbehör - Vi har även ett stort utbud av mellanlägg, patchworktillbehör, saxar, nålar, handtag, spännen m.m



 

BUTIKENS UPPLÄGG


Grunderna i upplägget i butikens utseende kommer från tron om att tygerna ska må bra, få dem att framhävas till sin rätt. Gitte har då utarbetat ett färgsystem över butiken.

När man kommer in i butiken kan man gå mot vänster länga, vi börjar där. Då kommer man fram till den del där vi har de mest färgstarka färgerna, det vi kallar för Klara sidan. Vi sorterar alla tyger efter färg och färgstarkhet enl. NCS-färgsystem. På vänstra sidan (östra flygeln) hittar du riktigt klara färger i gul, röd, blå, grön. Går man sedan över till högra sidan (västra flygeln) så kommer man fram till den del av butiken som vi kallar Dova sidan, där har färgerna på tygerna mer gråskala i sig och är då dovare i färgerna. Vårt upplägg är att tygerna av olika kvalitéer ligger tillsammans på färg och samstämmigt bildar en melodi av färger, som kunder ibland beskriver som ett färghav av tyg. Det kan även underlätta om man vill matcha med något man vill komplettera med, då går man ut på färgen och matchar, känner på tygerna och upplevelsen av att det blir bra tillsammans.

Gittes Stuvkälla har under årens lopp förtydligats i tilltalsnamn till Gittes Tygkälla, då det kunde ske missförstånd om vad vi hade för varor i butiken – därav att skyltar till butiken är av tilltalsnamnet Gittes Tygkälla.

 

Grunden är densamma och företaget är fortfarande familjeägt. Gittes dotter som beskrevs i början, som var anledningen till starten av detta tygparadis växte upp och hade två drömmar om sitt liv. Sofia ville bli barnmorska eller designer. Ja hur blev det? Jo, Sofia blev leg. Sjuksköterska och var verksam bl.a. med palliativ vård (vård vid livets slut). Hon hade hela tiden en liten fot inne på Gittes, hjärtat var där bland tygerna, hon sydde enormt mycket. Olika vägval och händelser gjorde till sist att Sofia tog tjänstledigt och sedan började jobba på Gittes Tygkälla. Sofia läste mönsterkonstruktion och fick en bekräftelse på att den där lilla tjejen som alltid tog mammas symaskin och sydde, den där lilla tjejen som sparade till sin första symaskin vid 7 års ålder då mamma Gitte behövde sin ibland också, den där lilla tjejen som lärt sig själv att sy de krångliga sakerna – hon kunde faktiskt sy och konstruera mönster.


Detta har Sofia även användning av idag i arbetet med kunder och medarbetare på Gittes. Så istället för sjukvård så valde Sofia att gå i fotspåren och satsa på välbefinnande för våra kunder på Gittes Tygkälla och blev tyghandlare. 2010 efterträdde Sofia Gitte och blev Gittes Stuvkälla/Gittes Tygkällas ägare med samma anda och samma medarbetare.

Vi på Gittes fortsätter arbeta för att ge dig den bästa servicen vi kan,
ge de bästa tipsen, ge den största uppmuntran och ge den största upplevelsen av tygvärlden

till dig som kund.

Vi bryr oss om dig och ditt syprojekt! Litet som stort!

Den personliga servicen bjuder vi på!

Välkommen till oss!
Hälsar vi alla som finns bakom disken!

 

Gittes historia

Gittes grundades 1977.

Gitte jobbade då sedan flera år tillbaka som rikstäckande teckenspråkstolk och fick 1974 en dotter Sofia. Sofia passade på att alltid bli sjuk när mamma skulle åka iväg och jobba någonstans i Sverige. Detta innebar att Sofia ofta fick följa med på olika uppdrag och var en trogen följeslagare till Gitte men det tog ju på livspusslet och idén föddes om något annat.

Gitte och väninnan Anita som följts åt en tid, var båda barn till döva föräldrar, båda arbetade som teckenspråkstolkar, tyckte om att sy, ville prova något annat.

På 1970-talet i Sverige fanns en stor textilindustri, både inom tillverkning av tyg i form t.ex. olika typer av trikåer såsom velour, finribb m.m. Det fanns också en stor tillverkningsindustri inom beklädnad. Det syddes mycket plyschplagg på de svenska syfabrikerna som var supermodernt och exporterades ut i världen från Sveriges textilcentrums hjärta - Borås-trakten.

Gitte och hennes väninna beslutade sig för att starta vars en liten firma. Idén var att köpa stuvar och restbitar från tillverkningsindustrin. Restbitarna från industrin var t.ex. tygbitar som klipptes bort vid ärmhål etc. Dessa bitarna såldes och användes som putsbitar inom metallindustrin. Anita och Gitte frågade om de kunde få köpa dem. I ärlighetens namn så lyftes en del ögonbryn av idén om att någon skulle vilja köpa småbitarna….men .men… Stuvar kom senare och var slutbitar på fullbredd av tygerna som beklädnadsindustrin hade kvar när de klippt klart.

 

Gitte satsade en summa och hade förberett med tre olika askar för att verkligen hålla ordning på ekonomin. En ask för momsen som skulle betalas till skatteverket, en ask för bilersättning och en ask till ev. förtjänst – denna ask skulle ju sedan vara den låda som kunde vara till nästa resa till Borås och användas till att köpa in mer bitar och stuvar.

Gitte öppnade sin lilla ”butik” för allmänheten 1977 i villans källare i en del av syrummet på ca 4m2. Hon gjorde lite reklam till villorna runt omkring. Ryktet och snacket började gå.

På den tiden såg svenska samhället lite annorlunda ut. Många kvinnor var hemma med sina barn, man sydde och knåpade ihop saker. Så när barnen var lagda och sov inför natten, smet kvinnorna ut med sina symaskiner till grannen/väninnan i kvarteret och sydde. Av de små stuvbitarna kunde man ju sy ihop och få ihop barnplagg för knappt inga pengar alls. Jättebilligt, jätteroligt! Ryktet spred sig fort om Gittes källa med tyg/stuvar. Därav namnet Gittes Stuvkälla – Gitte är Birgitta Jönssons smeknamn sedan tonårstiden och Stuvkälla – stuvar är tygrestbitar och en källa är där man kan hitta fynden, upplevelsen, glädjen och tanka energi.

Ryktet spred sig fort. Stuvarna tog slut. Det hade kommit in lite mer pengarna i tredje asken och det kunde åkas iväg igen och köpa in nya bitar och stuvar. De 4 m2 räckte inte till så länge, så butiken fick flytta in i en del av garaget, sedan hela garaget och det blev många resor från lilla Åhus i Skåne till Borås för att köpa in mer. Det bildades köer för att komma in i garaget och hittade man fler stuvar på vägen ut så fick man köpa dem nästa gång man kom, för det var kö hela vägen ut på gatan utanför. Grannarna på gatan började klaga för att de inte kunde passera med sina bilar till sina hus.

Så småningom växte butiken och företaget behövde nya lokaler. Gitte hyrde lokaler i en f.d. mack och gummiverkstad i Åhus. Även dessa lokaler blev ganska fort för små och Gitte köpte ett litet hus nära väg 118 i Viby som renoverades. Där kunde Gitte även börja ha ett lager och hitta nya vägar till expansion. Nya tyger som kunde vara metervaror, men bara fick säljas som stuvar togs in. Som exempel på detta kunde vara trikåer tryckta med Walt Disney-motiv.

 

Gitte hittade sin första anställde som var en trotjänare länge hos Gittes Stuvkälla. Butiken och antalet kunder växte, det hittades nya lokaler i Åhus och det började bildas fler och fler kontakter i Borås både på stickerier (som tillverkade trikåer), kontakter som kunde ordna restgarner för att kunna tillverka tyg, kontakter på färgerier. Ja det rullade på fort och mer och mer. Gitte började vilja ha sina ”egna” färger på olika trikåtyper som finribb, singeljersey, piké, jogging, stretchfrotté, velour etc. Gitte trodde fortfarande på idén att ta tillvara på spillet som blev över även inom tillverkningen. Hon fixade kontakter så hon kunde och fick tillverkat randiga trikåer främst ”jogging” som blivit inne, dels för att få ner priserna och för att skapa något nytänkande. Det var tom så att Gitte fick nya kunder på fabriksgolven i Borås som blev förtjusta av resultaten som de jobbade med.

Gittes Stuvkälla växte, nya lokaler för att få plats, nya och trogna kunder följde med, fler kunder, fler som hjälpte till och fler anställda. År 1980 köptes Horna Nya Bränneri som var ett nerlagt bränneri och färglager, detta renoverades och byggdes om till en mycket större butik, jättestort lager i 3 våningar. Butiken hade möjligheter att växa och även den blev på flera våningar i många utrymmen. Öppettiderna var fortfarande två dagar i veckan. Det var fullt upp med att få hem tillräckliga mängder med tyger, kunderna köade för att vara först och kunna få köpa godbitarna.

 

Det finns många roliga anekdoter om händelser på Gittes och många skratt på denna färd. Fortfarande var det så att Gitte och väninnan Anita gemensamt åkte på alla resor, delade på partierna och hade i stort sett samma sortiment. Gittes butik i Skåne och Anita sin i Blekinge. Gittes Stuvkälla hade blivit aktiebolag och fått fler anställda, bildat många kontakter och ryktet spreds. Även inom andra områden hade man hört talas om Gittes. Tex kom förfrågan ifrån KappAhl när de på 80-talet skulle lägga om hela Sveriges skyltning och bytte ut alla skyltdockorna av Hindsgaul modell. En beskrivning av hur det gick till när vi fick dem. Det kom lastbil med släp med delarna av dockorna, kroppar för sig, armar för sig, ben för sig, händer för sig peruker för sig etc. Sedan var det att få varje docka att bli komplett, pussla ihop dem så de kunde passa och få sin personlighet. Annorlunda men skoj! Därav att vi på Gittes aldrig behöver känna oss ensamma då vi har många skyltdockor överallt i butiken med stort värde för oss.

Gittes Stuvkälla i Horna Nya Bränneri växte sig stort med ett stort sortiment med stuvar, metervaror inom trikå, stickade stuvar till tjocktröjor,

 

det tillkom tillbehör, vävda material, samarbeten med Byar i Indien som tillverkade tyg till oss och allt växte. De olika våningarna och utrymmena fylldes både med tyger och kunder, personal och många skratt.

Gitte med familj bodde hela tiden kvar i villan i Åhus på Pallersområdet. Under många många år hade en gammal gård i byn bredvid varit Gittes dröm och plötsligt blev den till salu. Det tog inte många dagar innan huset var köpt och renoverades av Gitte och familj. Tanken från början med huset var att familjen enbart skulle bo där men en av Gittes medarbetare fick idéer. Varför inte ha butiken i längorna? Så efter mycket jobb med renoveringarna av Bygården i Rinkaby så blev ko- och häststallet tygaffär.

9/9 1989 invigdes det som var en ny, enplans butik med stort utrymme och med ett gigantiskt lager ovanpå.
Även här började man kort efter invigningen behöva fler utrymmen och tygbutiken bredde ut sig på hela nedanvångningen, 1 plan.

 

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan